Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Τί είναι το Life Coaching και πως μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας;

 

large (9)

Το τελευταίο καιρό ακούγεται όλο και πιο συχνά ο όρος «life coaching». Άνθρωποι που νιώθουν μπερδεμένοι, φορτισμένοι απ΄τα προβλήματα της καθημερινότητας, κουρασμένοι απ΄την κρίση, άνθρωποι που έχουν διάθεση να αλλάξουν τη ζωή τους αλλά δεν τολμούν απευθύνονται πλέον σ΄έναν προπονητή της ζωής. Μ΄αυτό ακριβώς ασχολείται η Κατερίνα Ευστρατιάδου, η οποία μοιράζεται μαζί μας τη δική της εκδοχή για το life coaching.

Katerina periodika pictures 032

Λίγα λόγια για την ίδια προκειμένου να την γνωρίσουμε.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου και κατοικεί. Ασχολήθηκε με την προσωπική ανάπτυξη σε θέματα εναλλακτικής στάσης και προσέγγισης της ζωής  αλλά και της καθημερινής δράσης πάνω από δεκαετία πριν αποφασίσει η ίδια να σπουδάσει το αντικείμενο του Life Coaching.

Ολοκλήρωσε την διπλωματική της στο  International Life Coaching Institute of London το 2008 και εκπαιδεύτηκε ως Master of the Law of Attraction (Νόμος της Έλξης) από τους ιδρυτές της εταιρείας την ίδια χρονιά. Έχει δίπλωμα  στο Νευρογλωσσικό  Προγραμματισμό NLP όπως επίσης και στην Τεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT.

Πώς γεννήθηκε η επιθυμία σας να ασχοληθείτε με το Life Coaching;

Η πεποίθησή μου ήταν ανέκαθεν και είναι ότι εάν θέλει κάποιος να είναι πρωταγωνιστής της ζωής του και όχι κομπάρσος θα πρέπει να προπονείται καθημερινά σ” ό,τι κάνει.  Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον στο αντικείμενο του Life Coaching  και μου προκάλεσε την επιθυμία να ασχοληθώ μ” αυτό  ήταν ο τίτλος του αυτός καθαυτός.  Ο τίτλος  «Προπόνηση Ζωής» και ό,τι αυτό σημαίνει ήταν ακριβώς ότι μ” εξέφραζε πλήρως.

Τι έχετε κερδίσει εσείς ως άνθρωπος απ’ αυτό; Πού και πώς σας έχει βοηθήσει πρακτικά στη ζωή σας;

Αυτό που ήδη έχω κερδίσει  μέχρι σήμερα στη ζωή μου μέσω της Προπόνησης Ζωής είναι:

  • ότι κατάφερα και έμαθα πώς να βάζω στόχους, στον επαγγελματικό, στον προσωπικό και οικογενειακό τομέα και να τους πετυχαίνει.
  • απέκτησα αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα  με αποτέλεσμα να ξεπεράσω θέματα υγείας, να λύσω δύσκολα οικονομικά προβλήματα.
  • βελτίωσα την επικοινωνιακή μου δυνατότητα, την ψυχική μου ισορροπία και χαλαρότητα με αποτέλεσμα ένα υγιές και χαρούμενο περιβάλλον σχέσεων.
  • Απέκτησα μεθοδικότητα, οργανωτικό πνεύμα και ρεαλισμό που με βοήθησαν να στήσω μια επιτυχημένη, δημιουργική και πολλά υποσχόμενη καριέρα ως Life Coach.

Ποιος θα επιλέξει να ζητήσει τη βοήθεια ενός coach στη ζωή του;

Αυτός που θα επιλέξει την βοήθεια ενός coach είναι αυτός που θέλει να αλλάξει την ζωή του προς το καλύτερο, αλλάζοντας τον εαυτό του ή καλύτερα  ανακαλύπτοντας  τον πραγματικό του εαυτό. Συνήθως ο πραγματικός μας εαυτός είναι εγκλωβισμένος σε προκαταλήψεις και λανθασμένες παγιωμένες πεποιθήσεις που μας έχουν εντυπωθεί από το περιβάλλον μας.

Ποιο είναι το πιο συχνό αίτημα των ανθρώπων που σας προσεγγίζουν;

Τα αιτήματα των ανθρώπων που θα προσεγγίσουν ένα Life Coach είναι πολλά και ποικίλα, συνήθως αφορούν τις ανθρώπινες, τις επαγγελματικές σχέσεις, τις ερωτικές και την σχέση μας με τον χρόνο (διαχείριση χρόνου). Όλα αυτά όμως είναι συνιστώσες του ίδιου θέματος: της σχέσης μας με τον εαυτό μας.

Ποια είναι η δική σας δέσμευση προς τον άνθρωπο που έχει ζητήσει τη βοήθειά σας;

Ο Life Coach λοιπόν έρχεται σαν γέφυρα να μας βοηθήσει να περάσουμε από το ένα στάδιο της ζωής μας στο επόμενο, και δεσμεύεται αυτή η γέφυρα να είναι γεμάτη εργαλεία για την ασφαλή, ομαλή και σίγουρη μετάβαση από το ένα στάδιο στο επόμενο.

Που διαφέρει η προσέγγιση ενός coach και ενός ψυχολόγου ως προς την επίλυση των προβλημάτων;

Οι άνθρωποι που απευθύνονται σε ένα Life Coach είναι άνθρωποι υγιείς ψυχολογικά  χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις που αφορούν σχέσεις του παρελθόντος. Το Life Coaching δεν είναι ούτε συμβουλευτική ούτε θεραπεία. Αυτές επικεντρώνονται στην κατανόηση περασμένων γεγονότων και στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με αυτά. Σε αντίθεση, η προπόνηση ζωής εστιάζεται στο εδώ και τώρα και στις μελλοντικές δυνατότητες. Ωθεί τους πελάτες να πάρουν τον έλεγχο της ζωής στα χέρια τους, μέσω της θέσης και επίτευξης στόχων.

Aν σας ζητούσαμε να περιγράψετε το life coaching με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Αυτοπεποίθηση, Αυτοεκτίμηση, Πίστη.

Τα πλεονεκτήματα του να δουλεύεις με έναν coach;

Φυσικά είναι πολλά περισσότερα τα οφέλη όταν δουλεύει κάποιος σε συνεργασία με έναν Life Coach.  Αναπτύσσει την δημιουργικότητά του, θέτει στόχους και μαθαίνει τον τρόπο να τους επιτυγχάνει, επαναπροσδιορίζει τα σημαντικά θέματα της ζωής του, τα θέλω και τα επιθυμώ του, να ξεπερνάει τις πεποιθήσεις που τον περιορίζουν  και όλα αυτά χωρίς κάποιον να τον κρίνει ή να τον αποθαρρύνει, αλλά να τον  ρωτάει και να τον βοηθάει να βρει τις δικές του απαντήσεις.

Ποιες είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιείτε;

Δια της Μαιευτικής μεθόδου, της ανάπτυξης του οραματισμού, την εκμάθηση του νευρογλωσσικού προγραμματισμού και άλλων εγκεκριμένων και δοκιμασμένων μεθόδων, ο προπονούμενος αποκτά το επιθυμητό για αυτόν αποτέλεσμα.

Αν μπορούσατε να δημιουργήσετε μία εικόνα για να μας περιγράψετε το κέρδος που αποκομίζει κάποιος ολοκληρώνοντας το life coaching ποια θα ήταν αυτή;

Φανταστείτε τον εαυτό σας, πριν μάθετε να κολυμπάτε. Στην αρχή τσαλαβουτούσατε στα ρηχά, και φοβόσασταν τα βαθιά, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, απλά φοβόσασταν. Όταν παρουσιάστηκε κάποιος προπονητής δίπλα σας, σας πήρε από το χέρι και σας έδειξε τι μπορείτε να κάνετε και να καταφέρετε, τότε βήμα βήμα, με συνεχή προσπάθεια , τελικά καταφέρατε να κάνετε θεαματική βουτιά, και να βγείτε από τα βαθιά με το κεφάλι ψηλά.

Αυτό με λίγα λόγια προσφέρει το Life Coaching  και  o Coach στους προπονούμενους. Μια ζωή γεμάτη Αυτοπεποίθηση, Αυτοεκτίμηση, πίστη στον εαυτό τους  και να ζουν με το κεφάλι ψηλά.

http://www.jenny.gr/i-katerina-eustratiadou-mas-milaei-gia-to-life-coaching/

Δεν υπάρχουν σχόλια: