Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η άλλη πλευρά της αποτυχίας

Δεν μπορείς πάντα να έχεις αυτό που θέλεις... αλλά αυτό είναι απαραίτητα κακό;

Web

Τόσοι πολλοί από τους ανθρώπους που προπονώ φαίνεται να φοβούνται την αποτυχία. Είναι κάτι που τους εμποδίζει από το να ξεδιπλωθούν εσωτερικά και να βρουν την επιτυχία και την ευτυχία που θέλουν. Προσωπικά δεν έχω την ανοσία αυτού του φόβου, όμως έχω μάθει κάποιους τρόπους για να μειώνω την επιρροή που έχει αυτός ο φόβος επάνω μου.

Σύμφωνα με το Wikipedia, «α π ο τ υ χ ί α» είναι η κατάσταση αυτή στην οποία δεν έχεις φτάσει έναν επιθυμητό στόχο. Άρα, αν έχεις ένα στόχο και δεν τον επιτεύξεις μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, τότε έχεις αποτύχει. Όμως είναι πραγματικά αυτό τόσο κακό; Είναι το τέλος του κόσμου αν δεν συναντάμε την επιτυχία κάθε φορά που προσπαθούμε; Δεν υπάρχει αξία στο να μην παίρνουμε πάντα αυτό που θέλουμε; Δεν μπορούμε άραγε να τινάξουμε τη σκόνη από πάνω μας και να ξαναπροσπαθήσουμε; images (2)

Ο Ναπολέων Χιλ έχει πει τα γνωστά λόγια, «κάθε αντιξοότητα, κάθε αποτυχία, κάθε πόνος κουβαλάει μέσα του το σπόρο ενός ισάξιου ή ακόμα μεγαλύτερου καλού». Νομίζω ότι αξίζει να το αναλογιστείς την επόμενη φορά που θα αποτύχεις σ’ αυτό που θέλεις. Ίσως υπάρχει ένα μεγαλύτερο μάθημα που χρειάζεται να διδαχτείς μέσα από την αποτυχία. Ίσως υπάρχει κάτι στη μέθοδο σου που χωλαίνει και σε εμποδίζει από το να πετύχεις. Ή ίσως ακόμα ακόμα ο συγκεκριμένος στόχος που πίστευες ότι ήθελες να μην είναι το καλύτερο για σένα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σπουδαίο να θυμάσαι ότι η αποτυχία είναι μόνο προσωρινή και ότι η ζωή συγχωράει πολλά. Αν δεν επιτύχεις το στόχο σου στο χρονικό πλαίσιο που έθεσες την πρώτη φορά, μπορείς να ξανά προσδιορίσεις το χρονικό σου πλαίσιο και να ξαναπροσπαθήσεις. Βοηθάει το να ξανά εξετάσεις τους φόβους για την αποτυχία. Στην πραγματικότητα ο μόνος δρόμος για την επιτυχία είναι το να προσπαθείς ξανά και ξανά μετά από κάθε αποτυχία. Όπως λέει και η διάσημη Ιαπωνέζικη παροιμία, «πέφτεις εφτά φορές, σηκώνεσαι οχτώ».  Και όπως και ο Φιλ Ναϊτ, ο ιδρυτής της Nike, είπε, «το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πετύχεις την τελευταία φορά που προσπάθησες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: