Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Αναβλητικός? Όχι πια

 

becas-juventud_523x327

Εάν ανήκετε στο ανθρώπινο είδος, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε αναβάλει πράγματα στην ζωή σας πολλές φορές. Μερικοί από μας πιο πολλές φορές από ότι κάποιοι άλλοι, και είναι σίγουρο ότι όλοι όσοι αναβάλουμε , θα θέλαμε να μην το είχαμε κάνει ποτέ. Όλοι μας αναβάλουμε – χρονοτριβούμε για συγκεκριμένα θέματα στην ζωή μας, και επίσης αντιστεκόμαστε την αναβολή σε άλλα θέματα.

  • Μήπως αποφεύγετε συχνά να κάνετε πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς?
  • Μήπως νοιώθετε άγχος ή ενοχή γιατί απλά δεν μπορείτε να καταφέρετε να κάνετε τα πράγματα που χρειάζεστε ή θέλετε να κάνετε?
  • Μήπως η συνήθειά σας να αναβάλετε οδηγεί τον συνεργάτη σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας αλλά και εσάς τον ίδιο να βγαίνει έξω από τα ρούχα του?

Sands of Time

Αν απαντήσετε ειλικρινά Ναι σε κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις τότε αυτό το άρθρο σας αφορά και θα σας βοηθήσει. Η αναβλητικότητα είναι μία συνήθεια που την μάθαμε με τον καιρό , και μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και να την ελέγξουμε. Εάν συνηθίσουμε στην αναβλητικότητα , αμέσως καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Και προκαλεί άγχος, αρρώστιες, προβλήματα στις σχέσεις και στην δουλειά μας και σε συνέχεια χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αλλά σας έχω καλά νέα. Επειδή η αναβλητικότητα είναι ένα παιγνίδι του μυαλού μας, μπορείτε εύκολα λοιπόν να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας για να αλλάξετε το παιγνίδι. Όσο λοιπόν θα δουλεύουμε , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά που θα ανακαλύψετε σαν οδηγό, να εφαρμόσετε νέες τακτικές, συμπεριφορές και ιδέες . Το απαραίτητο κλειδί για να δουλέψει αυτό το πρόγραμμα για εσάς είναι να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί. Πρέπει να είστε ανοιχτοί να δουλέψετε με τον Coach σας σε αυτή την περίπτωση, και να μην κρατήσετε κρυμμένα τις ιδέες σας ή τα συναισθήματά σας. Κατά την διάρκεια αυτού του προγράμματος ο Coach θα σας εμψυχώσει και θα σας στηρίξει ώστε να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές μέσα σας, ώστε να αποκτήσετε μεγαλύτερη ολοκλήρωση και ανταπόδοση στην ζωή σας.

Τι λοιπόν θα δούμε:

  1. ο όρος αναβλητικότητα
  2. ο πραγματικός κίνδυνος
  3. η μεγάλη λίστα
  4. τύποι αναβλητικών
  5. φόβοι πίσω από την αναβλητικότητα
  6. μέθοδοι για να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα

1. Ο ΟΡΟΣ procrastinate-bigstock_Procrastination_29308502

Αναβλητικότητα: Να αναβάλλω κάτι , ειδικά εξαιτίας συνηθισμένης απροσεξίας ή τεμπελιάς. Να μεταθέτω χρονικά ή να καθυστερώ μία πράξη άσκοπα.

2. Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι όταν είσαι αναβλητικός? Πολλές φορές γελάμε με την λιγοστή μας οργανωτικότητα ή την αποφυγή των καθηκόντων μας. Υπάρχει όμως και η σοβαρή πλευρά αυτής της κατάστασης. Για να δούμε κάποιους από τους τρόπους που οι αναβλητικοί τύποι σαμποτάρουν την επιτυχία και την ευημερία τους.

Ο πρώτος τρόπος είναι διαμέσου της έλλειψης της επιτυχίας. Εάν κάποιος συνεχίζει να αποφεύγει να κάνει κάτι, μειώνει τις πιθανότητές του να επιτύχει στην ζωή. Είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι , μειώνει έτσι τις δυνατότητες για επιτυχία.ado_pc

Ο δεύτερος τρόπος είναι διαμέσου της ανησυχίας και του άγχους. Οι περισσότεροι που αναβάλουν υποφέρουν από άγχος γιατί δεν έκαναν αυτό που έπρεπε.

Συχνά υποφέρουν από την φοβερή αρρώστια «παράλυση από την ανάλυση» και χάνουν τον ύπνο τους από την ανησυχία.

Ο τρίτος τρόπος είναι των ανθρώπων που σαμποτάρουν τον εαυτό τους δημιουργώντας κακή φήμη. Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που δεν μπορούμε να τον εμπιστευθούμε για ένα σημαντικό καθήκον. Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά δεν κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να κάνουν κάποιες σημαντικές δουλειές. Έτσι δημιουργούμε κακή φήμη για τις ικανότητές μας, με αποτέλεσμα να μην μας αναθέτουν σημαντικές δουλειές και να παίρνουμε προαγωγή ή κάτι αντίστοιχο.

Ο τέταρτος τρόπος είναι διαμέσου της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Εάν κάποιος δεν κάνει τα πράγματα που θέλει ή πρέπει να κάνει, τότε αυτό προκαλεί διάσπαση στην ακεραιότητα και την καταλληλότητά του. Όπως είναι να έχουμε κακή φήμη σε τρίτους, έτσι αναπτύσσουμε μια χαμηλή εικόνα για τον εαυτό μας. Τελικά αυτό μας οδηγεί να υποτιμάμε τον εαυτό μας και να μειώνουμε τις προσδοκίες μας για επιτυχία.

Υπάρχουν και άλλοι πολλοί λιγότερο σημαντικοί τρόποι που οι αναβλητικοί υποφέρουν εξαιτίας τους. Θα μπορούσατε να σκεφτείτε εσείς άλλους τρόπους που η αναβλητικότητα έχει επηρεάσει και σαμποτάρει την ζωή σας?

3. Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΣΤΑ do it - procrastination concept

Εάν συνηθίζετε να αναβάλετε , είναι καιρός να σοβαρευτείτε με την κατάστασή σας.

Η ακόλουθη άσκηση θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις που αποφεύγετε αναγκαίες πράξεις.

Άσκηση: τις επόμενες μέρες, κάντε μία λίστα με όλα τα πράγματα στην ζωή σας που θέλατε να κάνετε και δεν τα καταφέρατε ποτέ. Πάρτε την λίστα μαζί σας στην δουλειά, στο σπίτι και προσθέσετε όσα πιο πολλά μπορείτε.

Σας οδηγό , χρησιμοποιήστε την πιο κάτω λίστα για να σας βοηθήσει. Σκεφτείτε όλα όσα χρειάζεται να…..

  • Επιστραφούν……………….. τακτοποιηθούν……………
  • Αλλάξουν…………………… περαστούν με κερί………..
  • Απομακρυνθούν……………. Αποθηκευθούν……………
  • Επισκευασθούν…………….. οργανωθούν………………
  • Καθαρισθούν………………. Ανταλλαχθούν…………….
  • Αλλάξουν………………….. πεταχτούν…………………
  • Αντικατασταθούν………….. ανακαινισθούν…………….
  • Μετακινηθούν……………… ξαναοργανωθούν………….
  • Διαγραφούν…..…………….. διαγραφούν………………..
  • Μετατραπούν………………. Τελειώσουν……………….
  • Πλυθούν……………………. Αγορασθούν………………
  • Βαφτούν……………………. Χαρισθούν………………..

Αυτή η λίστα μπορεί να την ξαναβλέπετε και να προσθέτετε ότι και όποτε εσείς νοιώθετε ότι χρειάζεται. Αυτό θα σας δώσει μια εικόνα του τι σας συμβαίνει και μια αίσθηση ότι ελέγχετε τα πράγματα. Κάντε το συνήθεια να καταγράφετε τα πράγματα που πρέπει ή θέλετε να κάνετε και ελέγχετε την λίστα σας συχνά.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: