Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ

images1Αν θέλεις να έχεις τον έλεγχο του χρόνου σου, ο καλύτερος τρόπος είναι να μάθεις να λες «ΟΧΙ».
Γιατί? Γιατί οι άνθρωποι θέλουν να σου γεμίζουν τον χρόνο σου και εξαρτάται από εσένα πώς θα διαχειριστείς τον χρόνο σου. Αν είχες 2 ώρες έξτρα την ημέρα, ή μια ημέρα έξτρα την εβδομάδα, πού θα σου άρεσε να αφιερώσεις αυτόν τον έξτρα χρόνο?

Σοβαρά σκέψου το, θα ήθελες να….
  • Κάνεις γιόγκα
  • Να βρεις ραντεβού
  • Να πάς σινεμά
  • Να φύγεις διακοπές
  • Να μείνεις με την οικογένεια σου
  • Να μην μείνεις με την οικογένεια σου
  • Να γράψεις ένα βιβλίο
Αν δεν ξέρεις που να αφιερώσεις τον χρόνο σου, θα συνεχίσεις να επιτρέπεις στους άλλους να σου γεμίσουν τον χρόνο με τις επιπλέον απαιτήσεις τους.
ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ!!!               index5
Ένας από τους κανόνες που υπάρχει μέσα στην διδασκαλία μου« Ελευθέρωσε τον χρόνο σου, Ελευθέρωσε την ζωή σου» είναι «ΑΝΑΠΤΥΣΣΩ  ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥ»
index3Όταν το αφεντικό σου  λέει «χρειάζομαι να είναι έτοιμο μέχρι την Παρασκευή»,

Τι πρέπει να κάνεις?
Α) Άμεσα απαντάς ΝΑΙ
Β) Λες ΟΧΙ ή…..
Γ) Λες…… «Έχω άλλες προτεραιότητες αυτή την στιγμή. Τι θα συμβεί αν το έχω έτοιμο από Δευτέρα?
Η σωστή απάντηση είναι « εξαρτάται από την περίπτωση», αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν επιλογή.Όταν έχεις την δική σου δουλειά, το αφεντικό μπορεί να είναι πιο απαιτητικό. Για αυτό πρέπει να δημιουργήσεις διάστημα «κενό ενδιάμεσου χρόνου» όταν δουλεύεις σε κάτι καινούργιο.Υπάρχει κάτι το προκλητικό ή υποχρεωτικό στο να δουλέψεις με την ομάδα σου νυχτέρια για να είναι όλα έτοιμα μέχρι την τελευταία στιγμή?
Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι, ότι ο φτωχός προγραμματισμός και η απουσία «κενού ενδιάμεσου χρόνου» εδραιώθηκαν στην εργασία σου και επέτρεψαν να συμβεί το απροσδόκητο.Και τέλος αφού πετυχαίνεις κόντρα στις αντιξοότητες τον θαύμα να ολοκληρωθεί η δουλειά, αυτή κάθεται πάνω στο γραφείο του αφεντικού σου για πάνω από 2 εβδομάδες.
Οι άνθρωποι τείνουμε να παρουσιάζουμε μερικά πράγματα σαν επείγοντα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.Αν ζητήσεις για περισσότερο «κενό χρόνο», ακόμα και αν δεν τον χρειάζεσαι, θα αποβάλεις ένα μεγάλο μέρος του στρες……(Εκτός αν είσαι αναβλητικός, σε αυτή την περίπτωση θα περιμένεις μέχρι το τελευταίο λεπτό και παρόλα αυτά πάλι θα έχεις αποβάλει το άγχος. Μην ανησυχείς θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει)

Άλλο ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αρχίσεις να λες ΟΧΙ σε πράγματα.
images2 - Μπορείς να κάνεις κάτι για μένα?
- Όχι, έχω ήδη κανονίσει να πάω γυμναστήριο. (Μπορεί να μην ισχύει την συγκεκριμένη στιγμή, αλλά αν δεχόσουν το αίτημα τους, θα μείωνες τον ελεύθερο χρόνο που θα είχες στην διάθεσή σου.)
Δεν υπάρχει κανείς άλλος σε αυτόν τον κόσμο να τους βοηθήσει? Ίσως πρέπει να γίνουν ποιο ταπεινοί και να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον άλλο, ή να πάρουν ένα ταξί, , ή να φωνάξουν τον γείτονα, ή να το αφήσουν για κάποια άλλη φορά, κ.τ.λ. Δεν είναι πάντα εύκολο να πεις ΟΧΙ ,λόγω των ενοχών νοιώθουμε να γινόμαστε κακοί, απέναντι στην δυσάρεστη κατάσταση που βρίσκετε ο άλλος. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις που πρέπει να λέμε ΟΧΙ.
Απλά θέλω να καταλάβετε ότι έχετε επιλογές στην ζωή σας. Και αν θέλετε να αλλάξετε την ζωή σας από το άγχος και την υπέρβαση, στη γαλήνη, τη χαλαρότητα και τη διασκέδαση, πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε διαφορετικά τα πράγματα.index4Ξεκινήστε και εφευρίσκετε κενό χρόνο ενδιάμεσα σε μία εργασία και ξεκινήστε να λέτε ΟΧΙ. Μπορεί ήδη να έχετε πει όχι σε 3 αιτήματα….. Θέλει να κάνετε πρακτική. Θα είστε ικανοί να δείτε πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι. Και θα γυμνάσετε το όχι σας. Στο τέλος θα διαπιστώσετε πως έχετε πολύ χρόνο στην διάθεσή σας.



ΣΤΑΜΑΤΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΟΥ ΚΑΙ… ΠΕΤΥΧΕ!!! 

index8Οι περισσότεροι από τους επιτυχημένους ανθρώπους δίνουν την εντύπωση ότι είναι κατά κάποιον τρόπο αυτοδημιούργητοι. Φαίνεται κοιτάζοντας από έξω προς τα μέσα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι απλά υπεράνθρωποι που δεν αφήνουν κανένα εμπόδιο να σταθεί στον δρόμο τους .Φαίνεται να ξέρουν καλά ποιο δρόμο να πάρουν την κατάλληλη στιγμή και ξέρουν όλες τις σωστές απαντήσεις στον σωστό χρόνο.Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ, μα πολύ διαφορετική, και κάθε ένας πραγματικά επιτυχημένος , θα σας το επιβεβαιώσει εάν τον ρωτήσετε.
Μπορούμε να ανέβουμε μόνο τόσο ψηλά, όσο οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας , μας βοηθήσουν να ανέβουμε!!!
 images.llllliujpg
Είμαστε , είτε σας αρέσει είτε όχι , υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε με άλλους εάν θέλουμε να φτάσουμε στα υψηλότερα επίπεδα επιτυχίας στην ζωή. Για κάποιους από εμάς, το να μάθουμε να δουλεύουμε με άλλους, και να είμαστε μέλος κάποιας ομάδας, είναι πρόκληση. Εγώ πάντως προσωπικά, έχω αγωνιστεί σκληρά πολλές φορές με την επιθυμία να προσπαθήσω να τα κάνω όλα μόνη μου. Όμως μετά από περιόδους απογοήτευσης, αντιλαμβανόμαστε ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη, και οι προκλήσεις πολύ μεγάλες για να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας.

Ο Ναπολέων Χιλ, στο γνωστό του βιβλίο Ο Νόμος της Επιτυχίας είπε το καλύτερο: Για να καταφέρουμε να επιτύχουμε , index9πρέπει πρώτα να αναπτύξουμε δύναμη, και η δύναμη  αναπτύσσεται μόνο μέσα από οργανωμένη προσπάθεια.

Η οργανωμένη προσπάθεια είναι το υλικό που είναι φτιαγμένη η ζωή. Σκεφτείτε το κάπως έτσι: ένα παιδί δεν μπορεί να γεννηθεί χωρίς την συνεργασία ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Και αυτή η αλήθεια εκτίνεται σε κάθε σκέλος της ζωής.Κάθε λαός, κάθε μνημείο, κάθε δουλειά είναι αποτέλεσμα ανθρώπων που μοιράστηκαν το ίδιο όραμα και συνεργάστηκαν .Στις 7 συνήθειες των υψηλά αποτελεσματικών ανθρώπων, ο Steven Covey μοιράζεται επίσης αυτή την ιδέα. Της δίνει τον τίτλο «συνεργατικότητα» , και αναλύει σε μεγάλο βαθμό πως το μοναδικό μονοπάτι στην πραγματική και μακρόβια επιτυχία και ολοκλήρωση επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας με άλλους ανθρώπους.

Ορίστε μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σε σχέση με την συνεργασία με άλλους.
index10
  • Όταν συνεργάζεσαι με άλλους, κερδίζεις τεράστια υποστήριξη από την γνώση τους, τις επαφές και τις προσπάθειές τους. Μπορεί να κερδίσεις πολύ χρόνο απλά και μόνο ρωτώντας άλλους τι μπορούν να κάνουν , η αν ξέρουν κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει.
  • Ο ενθουσιασμός σου για οποιαδήποτε δουλειά ή καθήκον αυξάνει, γιατί δεν εργάζεσαι πλέον για εγωϊστικούς λόγους. Αντίθετα εργάζεσαι προς ένα στόχο και σκοπό που μοιράζεσαι με άλλους, και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό κίνητρο.
  • Συνεργαζόμενος κινείσαι πάνω και πέρα από το δικό σου επίπεδο, σε ένα μεγαλύτερο. Είτε το παραδέχεσαι είτε όχι, σίγουρα έχεις περιορισμούς μέσα σου που σε κρατούν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην ζωή. Όμως όταν ενώνεις τις δυνάμεις σου με άλλους, αποκτάς δυνάμεις που δεν θα μπορούσες να αποκτήσεις μόνος σου. Και εξαιτίας αυτού , οι δυνατότητές σου για επιτυχία μεγαλώνουν απεριόριστα.
  • Το πιο προκλητικό μέρος του να συνεργάζεσαι με άλλους είναι ότι μαθαίνεις να επικοινωνείς και να οργανώνεις την προσωπικότητά σου. Μόλις αρχίσεις να γίνεσαι ένας δεινός επικοινωνητής, θα δεις την ζωή σου να γίνεται αυτόματα ευκολότερη.
  • Να θυμάσαι ότι πρέπει να ψάχνεις για ευκαιρίες να συνεργάζεσαι με άλλους, και να ζητάς από τους ανθρώπους να σε βοηθούν στο έργο που θέλεις να επιτύχεις. Οι περισσότεροι παρακαλούν για μια μεγάλη ευκαιρία να επιτύχουν κάτι στην ζωή τους, και εάν έχεις εσύ ένα στόχο ή μία ιδέα και πιστεύεις ότι κάποιος μπορεί να σε βοηθήσει, τότε μοιράσου αυτή την ιδέα μαζί του.
Έτσι λοιπόν για όλους αυτούς που είναι ανεξάρτητοι και αποφασισμένοι να πετύχουν μόνοι τους, ίσως είναι καιρός να images.jjjjjjjpgπαραδεχτούν ότι όταν αποφασίζουμε να μοιραστούμε την δουλειά μας με άλλους, απίστευτα αποτελέσματα συμβαίνουν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: