Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

“AYTOEKTIMHΣΗ”

imagesCAHNQOM1

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΝΙ-ΒΙΒΛΙΟ

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

“ΚΑΡΜΑ & ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ“

imagesCAVZZWXH

Μη αποδίδοντες των δυνατοτήτων τους και αποδίδοντες περισσότερο του αναμενόμενου

Πώς να τους μεταχειριστείτε

Οι παραπάνω είναι δύο καταστάσεις τις οποίες βιώνουν πολλοί άνθρωποι.

Αποδίδοντες περισσότερο του αναμενόμενου

Η παραπάνω φράση, ορίζεται ακαδημαϊκά σαν την απόδοση ενός ατόμου η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από μία μέση απόδοση κάποιου σε τυποποιημένα τεστ όπως τα τεστ νοημοσύνης (I.Q.).

Ένα παιδί μπορεί να αποδίδει περισσότερο του αναμενόμενου αν νιώθει μία αυθόρμητη ανάγκη να πάρει άριστους βαθμούς και να είναι ο καλύτερος μαθητής μέσα στην τάξη.

Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να αποδίδεις περισσότερο του αναμενόμενου. Ποιο είναι το πρόβλημα με το να είσαι στην κορυφή; Υπάρχει κάτι κακό με το να θες να είσαι ο καλύτερος; Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις έτσι.

Ωστόσο, η επιθυμία να θες να είσαι στην κορυφή επηρεάζει κάποιον πνευματικά, σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά, και τότε γίνεται πρόβλημα. Ένα παράδειγμα θα ήταν κάποιος που αγνοεί τα γεύματα, αποφεύγει τις συζητήσεις και δεν περιμένει τίποτα άλλο παρά εικοσάρια.

Αποδίδοντες λιγότερο των δυνατοτήτων τους

Το να αποδίδει λιγότερο των δυνατοτήτων του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον ενός παιδιού αν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στο να αποδίδεις λιγότερο των δυνατοτήτων σου.

Ένα παιδί μπορεί να μην αποδίδει σύμφωνα με το δυναμικό του αν:

  1. Δεν βρίσκει ενδιαφέρον στο σχολείο και σε άλλες σχετικές δραστηριότητες
  2. Κατηγορεί πάντα τους άλλους για τα σφάλματα του
  3. Είναι υπερβολικά κοινωνικό ή δεν έχει καθόλου κοινωνική ζωή
  4. Είναι αποδιοργανωμένο

Αν κάποιος κοιτάξει τις δύο κατηγορίες ανθρώπων μπορεί να τις θεωρήσει ως αντίθετα. Αν και οι δύο έννοιες είναι σχεδόν παράδοξες, μπορούν να συσχετισθούν με τις ίδιες αιτίες. Είναι δύο καταστάσεις που συγγενεύουν στενά.

selfesteem1

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αμφότεροι οι άνθρωποι που αποδίδουν παραπάνω του αναμενόμενου και οι άνθρωποι που αποδίδουν λιγότερο των δυνατοτήτων τους μπορούν να επηρεαστούν από την χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι πρώτοι μπορεί να βλέπουν τους ακαδημαϊκούς βαθμούς σαν προσωπικά βαρόμετρα. Χρειάζονται επιβεβαίωση ότι αξίζουν κάτι και το να παίρνουν υψηλούς βαθμούς ίσως είναι ένας τρόπος να καλύπτουν αυτή την ανάγκη τους. Τείνουν να εξισώνουν την υψηλή επίδοση στα τεστ με την αξία του εαυτού τους.

Οι δεύτεροι φοβούνται να αποδώσουν το καλύτερο τους, ή, σε κάποιες περιπτώσεις, φοβούνται έστω και να δοκιμάσουν κάτι λόγω της χαμηλής τους αυτοεκτίμησης. Νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί ώστε να είναι ικανοί να κάνουν κάτι και φοβούνται ότι θα αποτύχουν, κάτι το οποίο θα προκαλούσε περαιτέρω πτώση της αυτοεκτίμησης τους.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Κάποια από αυτά είναι:

§ Έλλειψη ευκαιριών

Για τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη ευκαιριών να ωριμάσουν θα τα φέρει κοντά στο να αποδίδουν λιγότερο των δυνατοτήτων τους ή στο να αποδίδουν περισσότερο του αναμενόμενου. Ένα παιδί μπορεί καταλήξει να αποδίδει περισσότερο του αναμενόμενου αν συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός και του γίνει έμμονη ιδέα να παίρνει ψηλούς βαθμούς και να νικάει τους πάντες στην τάξη. Ένα παιδί μπορεί επίσης να καταλήξει να αποδίδει λιγότερο των δυνατοτήτων του και να σταματήσει αυτομάτως να προσπαθεί.

§ Δομή

Όλα πρέπει να έχουν ισορροπία, όπως και δομή. Παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου υπάρχει υπερβολική ή ελάχιστη δομή διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να αποδίδουν λιγότερο των δυνατοτήτων τους ή παραπάνω του αναμενόμενου.

Για παράδειγμα, σε ένα σπιτικό το οποίο είναι πολύ αυστηρά δομημένο, ένα παιδί μπορεί να νιώσει ότι παίρνοντας υψηλούς βαθμούς είναι ο μόνος τρόπος να κάνει τους γονείς του να χαμογελάνε, ή μπορεί να θελήσει να παρατήσει την προσπάθεια απλά για να εκδικηθεί τους γονείς του επειδή είναι πολύ αυστηροί.

§ Φροντίδα

Ένα παιδί το οποίο λαμβάνει πάρα πολύ ή πολύ λίγη φροντίδα και προσοχή αντιμετωπίζει επίσης τον κίνδυνο να εξελιχτεί σε κάποιον που αποδίδει λιγότερο των δυνατοτήτων του ή περισσότερο του αναμενόμενου. Για παράδειγμα, ένα παιδί που είναι αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής θα έχει κλίση προς το να αποδίδει λιγότερο των δυνατοτήτων του και θα σταματήσει να προσπαθεί γιατί θα νιώθει την ανάγκη αποστασιοποίησης από τους γονείς του.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων απόδοσης πρέπει να γίνεται με το κτίσιμο της αυτοπεποίθησης. Να κάποιες ιδέες για το πώς να διαχειριστείτε αυτά τα προβλήματα:

success_baby

1. Επικοινώνησε με το παιδί σου

Σταθερή και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ παιδιού και γονέων είναι ένας από τους παράγοντες κλειδιά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ένα παιδί έχει ανάγκη να το ακούνε και να ακούει από τους γονείς του. Η γνώση των προβλημάτων του παιδιού σου και η βοήθεια όπου χρειάζεται είναι ένας δείκτης για το αν είσαι αποτελεσματικός γονέας.

2. Ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση

Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να γίνουν αυτό που θέλουν. Επίσης, πρέπει να δίνουν διαβεβαίωση ότι τα παιδιά θα αγαπιούνται οτιδήποτε κι αν συμβεί. Οι ακαδημαϊκοί βαθμοί δεν θα πρέπει να είναι το βαρόμετρο της αγάπης των γονιών για τα παιδιά τους, και τα παιδιά θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό.

3. Επίτρεψε στο παιδί να ωριμάσει

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετίζεται με τον λίγο χώρο για ωρίμανση. Οι γονείς πρέπει να μάθουν πώς να αφήνουν τα παιδιά τους να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Αυτό θα γεμίσει την αίσθηση της ανεπάρκειας στα παιδιά. Αν ένα παιδί δεν θέλει να διαβάσει για ένα τεστ, οι γονείς του δεν πρέπει να το αναγκάσουν να διαβάσει ακόμα και αν αντιμετωπίζει αποτυχία. Μόλις μάθει το μάθημα του, οι γονείς πρέπει τότε να μιλήσουν με το παιδί ώστε να μπορέσει να μάθει από το λάθος του.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα στα μετέπειτα στάδια της ζωής. Παρόλα αυτά, δεν χάθηκαν όλα. Υπάρχουν πάντα τρόποι να αντιμετωπίσεις τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και να αποφύγεις τα προβλήματα που φέρνουν μαζί τους η απόδοση κάτω των δυνατοτήτων, καθώς και η απόδοση πέρα από το αναμενόμενο.

Συμπεριφορά = Αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με τη συμπεριφορά και τη στάση σου. Είναι το πώς βλέπεις τον εαυτό σου, τις δυνατότητες σου και την πρόκληση να πραγματοποιήσεις αυτές τις δυνατότητες.

selfreliance

Ο Εαυτός σου

Το να έχεις μια καλή στάση απέναντι στον εαυτό σου είναι μια από τις βασικές αρχές του να έχεις μια υγιή αυτοεκτίμηση. Πρέπει να έχεις την πεποίθηση ότι είσαι ικανός να πράξεις και αυτό θεμελιώνεται μέσω μιας καλής εικόνας του εαυτού σου.

Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να θυμούνται ότι όλοι είναι διαφορετικοί. Το να είσαι διαφορετικός δεν είναι απαραίτητα κακό. Όλοι έχουν ένα μοναδικό σύνολο γνωρισμάτων που τους ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να προκύψει από το να έχεις μια αρνητική εικόνα αυτής της μοναδικότητας. Αυτό που μπορεί να ακολουθήσει αργότερα είναι ο φθόνος για τους ανθρώπους που είναι καλύτεροι σε κάποια πράγματα. «Υπάρχει κάτι στραβό με ‘μένα;», «Γιατί έχασα;». Αυτές είναι κάποιες ερωτήσεις που απορρέουν από την αμφιβολία για τον εαυτό μας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στο να αποδίδει λιγότερο των δυνατοτήτων του, λιγότερο από όσο πραγματικά μπορεί. Η δυναμικότητα αυτών των ανθρώπων τότε χαραμίζεται. Οι άνθρωποι που αποδίδουν λιγότερο των δυνατοτήτων τους τείνουν να παρατάνε εντελώς την προσπάθεια γιατί πιστεύουν ότι δεν είναι ικανοί να καταφέρουν κάτι. Αυτή μπορεί να είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση από τη στιγμή που θα επηρεάσει την νοητική, σωματική, κοινωνική και πνευματική κατάσταση ενός ατόμου.

Ο Εαυτός μας στο πλαίσιο του κόσμου

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως επηρεάζεται από την κακή συνήθεια να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλα άτομα. Η ζήλια, όπως ειπώθηκε νωρίτερα, οδηγεί σε αρνητικές σκέψεις και μπορεί να οδηγήσει στην χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να λατρεύεις άλλα ανθρώπους για τις ικανότητες τους και την επιτυχία τους. Παρόλα αυτά, αυτό θα πρέπει να γίνεται υπό μία θετική σκοπιά. Το να ρίχνεις τον εαυτό σου εξαιτίας των άλλων δεν είναι κάτι υγιές. Η προσπάθεια να γίνεις κάποιος άλλος δεν είναι ένα κάλο σημάδι ότι βρήκες την αξία του εαυτού σου και την αυτοπεποίθηση.

5%20steps%20for%20websss

Αναπτύσσοντας μία στάση «ΕΣΥ» αντί για μία «ΕΓΩ»

Είσαι κάποιος που έχει προσβληθεί από αυτήν την αρρώστια που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα για αρκετό καιρό τώρα; Εγωισμός, παραφουσκωμένο εγώ. Είναι επίσης γνωστή ως εγωκεντρισμός, ιδιοτέλεια, και έχει σχέση με την ματαιοδοξία και την αλαζονεία.

Αυτή η αρρώστια παρομοιάζει με μια κολλώδης ουσία από την οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεκολλήσουν. Αν δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον εαυτό σου, τότε πράγματι την έχεις κι εσύ.

Έχεις ποτέ συναντήσει ανθρώπους που είναι ανοιχτά εγωιστές και αλαζόνες; Αυτούς τους ανθρώπους που διώχνουν τους ζητιάνους αντί να τους δώσουν ένα κομμάτι ψωμί ή λίγα ψιλά; Αυτούς που δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτα άλλο παρά μόνο τον εαυτό τους; Δεν είναι πολύ ενοχλητικοί; Ή, Θεός φυλάξοι, είσαι ένας από αυτούς;

Τα συμπτώματα μιας ‘Εγώ-εγώ-εγώ’ συμπεριφοράς

Να κάποια σημάδια εγωισμού:

1. Θεωρείς τους ζητιάνους ευτελείς κλέφτες αντί για ανθρώπους που χρειάζονται αγάπη.

Οι άνθρωποι που βλέπουν τους άλλους που είναι σε ένδεια σαν σκέτα παράσιτα της κοινότητας δεν συνειδητοποιούν ότι είναι ουσιαστικά οι ίδιοι που είναι φτωχοί. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που κρίνουν τους άλλους από το πως δείχνουν είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι από τους οποίους λείπει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Τους λείπει η κατανόηση.

2. Το λεξιλόγιο σου αποτελείται κυρίως από εγώ, εμένα, me, moi.

Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερη ένδειξη εγωισμού από το να ακούς κάποιον να μιλάει για τον εαυτό του 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, σωστά;

3. Όταν πρόκειται για κάποιο κόπο που πρέπει να καταβάλλεις πάντα καταλήγεις στο «τι θα κερδίσω εγώ;».

Πιστεύεις ότι ολόκληρος ο κόσμος σου χρωστάει πολλά. Οπότε, οτιδήποτε κάνεις πρέπει να ωφελεί εσένα και μόνο εσένα. Εξυπηρέτηση σημαίνει συνεισφέρω σε κάτι για δικό μου συμφέρον. Ποτέ δεν περνάει από το μυαλό των εγωιστών ότι αυτό που θα κερδίσουν είναι η ευκαιρία να προσφέρουν ή να κάνουν κάτι για κάποιον άλλο.

4. Η απώλεια των άλλων είναι δικό σου κέρδος.

Αυτό νιώθεις τις πιο πολλές φορές. Όταν κάποιος είναι άδειος εσύ νιώθεις γεμάτος. Αυτό εύκολα μεταφράζεται σε έναν άνθρωπο που έχει έλλειψη αγνού ενδιαφέροντος για τους άλλους.

Επιπλοκές μιας ‘Εγώ και ο Εαυτός μου’ συμπεριφοράς

Λοιπόν, πως θεραπεύεις αυτή την κακόβουλη αρρώστια του εγωισμού; Να κάποιες σκέψεις οι οποίες μπορεί να σε παρακινήσουν να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση.

1. Με την έπαρση, η οποία είναι ο καλύτερος φίλος του εγωκεντρισμού, δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Από τη στιγμή που οι αλαζονικοί άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους πάνω από όλους, τι άλλο θα τους παρακινούσε να βελτιώσουν τον εαυτό τους, σωστά;

2. Ο εγωισμός είναι ένα μπούμερανγκ. Μεγάλο! Ένας επηρμένος άνθρωπος, στην επιθυμία του να δείξει πόσο σπουδαίος είναι συχνά γελοιοποιείται. Και τότε δείχνει το πόσο ανασφαλής είναι στην πραγματικότητα.

3. Με τον εγωκεντρισμό, ένας άνθρωπος γίνεται ιδιαίτερα αντιπαθητικός. Αυτή είναι μία από τις χειρότερες πλευρές αυτού του γνωρίσματος – η απώλεια αγαπημένων προσώπων και η έλλειψη φίλων. Τι θα ήταν πιο απεχθές από το να ξέρεις κάποιον που εκτιμά μόνο τον εαυτό του;

10 συμβουλές για να βελτιώσεις την αυτοεκτίμηση σου

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα στην καριέρα σου, στις σχέσεις σου και στην προσωπική σου ζωή.

sxeseis2

Να 10 χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου.

1. Δέξου τον εαυτό σου

Οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται ότι όλοι είναι μοναδικοί και η ομορφιά υπάρχει σε κάθε ανθρώπινο ον. Ναι, κάποιοι μπορεί να είναι καλύτεροι σε κάποια πράγματα αλλά αυτό το γεγονός δεν θα έπρεπε να εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν το καλύτερο που μπορούνε.

2. Αυτοεκτίμηση

Το να δέχεσαι τον εαυτό σου είναι διαφορετικό από το να τον εκτιμάς. Το να δεχτείς τον εαυτό σου είναι προαπαιτούμενο για την αυτοεκτίμηση αλλά το τελευταίο πρέπει πάντα να είναι παρόν. Μπορεί να δεχτείς τον εαυτό σου υπό μια απαισιόδοξη σκοπιά και αυτό δεν είναι και πολύ υγιές. Το «Δέχομαι ότι δεν μπορώ να κάνω τα πράγματα που πραγματικά θέλω να κάνω γιατί είμαι αδύναμος» είναι μία δήλωση που δεν απεικονίζει μια υγιή αποδοχή του εαυτού μας.

3. Αποχή από τις συγκρίσεις

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να προκληθεί από το περιβάλλον. Πάλι, αυτό δεν μπορεί να εντοπιστεί στην έλλειψη αποδοχής του εαυτού μας. Όλοι είναι διαφορετικοί και εσύ έχεις ιδιότητες που κανένας άλλος άνθρωπος δεν έχει. Μια γενική αίσθηση για την αξία του εαυτού μας πρέπει να κτιστεί χωρίς να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους.

4. Μη ρίχνεις τον εαυτό σου

Κανείς δεν είναι τέλειος. Το να κάνεις ένα λάθος είναι απολύτως φυσιολογικό και οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να αποδέχονται αυτό το γεγονός. Μια εσωτερική φωνή που αντηχεί μέσα στο κεφάλι τους λέει πως δεν υπάρχει ελπίδα. Τα πράγματα δεν θα έπρεπε όμως να είναι έτσι και το να έχεις έλεγχο πάνω στις εσωτερικές φωνές ίσως να είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα. Χαλάρωσε λίγο, έκανες το καλύτερο που μπορούσες και αυτό είναι το σημαντικό.

5. Κάνε φιλίες με θετικούς ανθρώπους

Έχοντας φίλους που είναι θετικοί απέναντι στο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής επηρεάζεσαι και βλέπεις τη ζωή με τον ίδιο τρόπο και τελικά κτίζεις την αυτοεκτίμηση σου.

6. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου τα θετικά πράγματα σε εσένα

Όπως είπαμε, υπάρχει ομορφιά στον καθένα. Θυμήσου όλα τα πράγματα που σου αρέσουν πάνω σου και τα καλά πράγματα που έχεις κάνει και κάνε μία λίστα με τα πιο χτυπητά. Αυτό θα σε βοηθήσει με την αυτοεκτίμηση σου και σίγουρα θα σου δώσει ένα λόγο να χαμογελάς.

7. Χρησιμοποίησε ‘εργαλεία’

Η αγορά βιβλίων, CD και άλλου υλικού για το πώς να κτίσεις την αυτοεκτίμηση σου δεν θα έβλαπτε, σωστά; Αυτό το υλικό σίγουρα μπορεί να πληροφορήσει σχετικά με τρόπους για το πώς να αντιμετωπίσεις την χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ωστόσο, το να αγοράσεις αυτό το υλικό θα ήταν άχρηστο αν τα μαθήματα που δίνει δεν εφαρμοστούν στην αληθινή ζωή.

8. Ασχολήσου με διασκεδαστικές δραστηριότητες

Το να περνάς καλά μία στο τόσο μειώνει το άγχος, αποβάλλει από μέσα σου την αρνητική ενέργεια και αφήνει χώρο για θετικές σκέψεις. Διασκεδάζοντας νιώθεις χαρούμενος για τον εαυτό σου.

9. Κάνε παρέα με φίλους

Η διασκέδαση μπορεί να γίνει κατ’ ιδίαν άλλα τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να διασκεδάζεις με φίλους. Οι φίλοι είναι συνήθως ένα μέρος από την πρωταρχική ομάδα υποστήριξης ενός ανθρώπου και μπορούν να προσφέρουν αναγκαίες συζητήσεις για κάποιον που έχει τις μαύρες του.

10. Αναζήτησε βοήθεια

Όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν, αναζήτησε επαγγελματική βοήθεια από ένα ψυχολόγο η έναν Life Coach.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να φροντίζεις τον εαυτό σου, ειδικά από τη στιγμή που η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να νικηθεί με τα κατάλληλα εργαλεία και την σωστή στάση.

Η αγάπη για τον εαυτό σου είναι ο απόλυτος τρόπος που οδηγεί σε ένα πιο υγιές και καλύτερο «εσύ».

imagesCA1YJRCQ

Δεν υπάρχουν σχόλια: